Zbirke @ Muzej grada Rijeke
Hrvatski | English
Pretraživanje
Zbirka
Autor

Naziv

Vrsta

Godina
- g.
Stil

Materijal
Pretraživanje po ID
ID:

Zbirka filatelije

Predmeti iz Zbirke filatelijeZbirka se sastoji od dviju velikih cjelina, odnosno od poštanskih maraka Fiume 1918. – 1924. i od maraka Vojne uprave Jugoslavenske armije za Rijeku i Istru 1945. – 1947.U digitalnom obliku moguće je pogledati marke iz prve skupine.

Nakon preuzimanja vlasti u Rijeci, talijansko Nacionalno vijeće nastojalo je svojoj vladavini dati legitimnost donoseći niz zakona i uredbi. Tako je izdan naputak da se do 2. prosinca 1918. povuče iz optjecaja preostale mađarske marke (serije Žeteoci, Parlament, Za ratnu pomoć, Karlo, Zita, ekspresne i porto marke) i započne s tiskanjem novih. Zbog kratkoće vremena i razvoja političkog stanja, prihvaćeno je rješenje da se na postojeće marke, iz zaliha riječke Pošte, napravi pretisak s imenom grada – Fiume. Prvi pretisci napravljeni su u maloj riječkoj tiskari Adolf Kirchofer & Co. Uz dva tipa strojnog, registrirano je još šest različitih tipova ručnog pretiska, a razlike su vidljive u veličini, obliku i debljini slova (I. – VI. tip). Veća količina porto maraka Fiume (namijenjenih frankiranju preporučenih pisama u mjesnom prometu) od 6 i 20 filira ukradena je iz spremišta, pa su preostale marke te vrste ponovno pretiskane s dodatkom Franco.

Prve marke s motivima Rijeke puštene su u prodaju 30. siječnja 1919. godine. Radi se o tzv. alegorijskoj seriji (Gradski toranj, Riječka luka, Spomenik Garibaldiju u Milanu, Lik žene)  kojom se poticala ideja pripojenja Rijeke Kraljevini Italiji. U svibnju iste godine u prodaju je puštena nova serija maraka, tiskana u znak sjećanja na Plebiscit od 30. listopada 1918. i osnivanje Studijskog fonda radi prikupljanja novca za pomoć u školovanju nadarenih riječkih učenika slabijeg imovnog stanja.

Za vrijeme D'Annunzijeva boravka u gradu velike količine neprodanih maraka iz alegorijskih serija Fiume i Posta Fiume pretiskane su natpisom Franco i oznakom nove vrijednosti.

©2011 MUZEJ GRADA RIJEKE | Izrada web stranice: NEON STUDIO