Zbirke @ Muzej grada Rijeke
Hrvatski | English
Pretraživanje
Zbirka
Autor

Naziv

Vrsta

Godina
- g.
Stil

Materijal
Pretraživanje po ID
ID:

Zbirka filmske i kazališne građe

Predmeti iz Zbirke kazališne i filmske građeU fundusu Zbirke filmske i kazališne građe čuva se arhivska filmska građa o fragmentima iz riječke povijesti i donirana vrijedna dokumentarna građa o izgradnji današnjega HNK Ivana pl. Zajca. Posebna je zanimljivost darovana građa iz Kazališta, koja je zahvaljujući posljednjoj donaciji 2009. kompletirana, a svjedoči o tradiciji kazališnog života grada Rijeke dugoj više od dva stoljeća. Naime, sada se u fundusu Muzeja čuva cjelovit sadržaj ornamentirane olovne tube koju je 3. listopada 1885. gradonačelnik Giovanni Ciotta simbolično položio u temelje netom izgrađene kazališne zgrade Teatro Comunale. Sadržaj tube sačinjavaju svečana povelja prigodom otvaranja, plakat prve predstave Aide i Gioconde, onodobni kovani novac, fotografije pročelja i tlocrt unutrašnjosti nove kazališne zgrade te precizno izvješće o gradnji na 36 stranica rukom pisanog teksta, s potpisom izvođača radova i autora idejnog rješenja, uglednih bečkih arhitekata Ferdinanda Fellnera i Hermanna Helmera.

U zbirci filmske i kazališne građe pohranjen je i dio ostavštine Drage Gervaisa – rukopisi, fotografije, osobni i obiteljski dokumenti, časopisi, pisma i intendantski dnevnik u rukopisu.

Tijekom realizacije izložbe Willy o riječkom crtaču filmskih plakata Viliju Stipanovu, 2008. otkupljena su 34 filmska plakata s njegovim potpisom.

©2011 MUZEJ GRADA RIJEKE | Izrada web stranice: NEON STUDIO