Zbirke @ Muzej grada Rijeke
Hrvatski | English
Pretraživanje
Zbirka
Autor

Naziv

Vrsta

Godina
- g.
Stil

Materijal
Pretraživanje po ID
ID:

Tehnička zbirka

Predmeti iz Tehničke zbirkeTehnička zbirka počela se popunjavati 2007. godine. Zahvaljujući trudu nekolicine entuzijasta te susretljivosti i razumijevanju Zapovjedništva Hrvatske ratne mornarice, uspjeli smo prikupiti nekoliko torpeda i dijelova za torpedo. Idejni začetnik toga "čuda" tehnike, prvoga riječkog torpeda, bio je umirovljeni kapetan fregate austrougarske mornarice Giovanni Luppis, rođen u Rijeci 1814. godine. Zamislio je plovilo vođeno s kopna (salvacoste), s pogonom na jedra, natovareno eksplozivom i s upaljačem na pramcu koji bi izazvao eksploziju pri sudaru s neprijateljskim brodom. Englez Robert Whitehead, upravitelj riječke tvornice Stabilimento tecnico, usavršio je Luppisovu napravu i proizveo prvi torpedo u svijetu. Sve velike pomorske zemlje koje su imale ratnu mornaricu, naoružavale su svoje brodove novim i vrlo učinkovitim oružjem za borbu na moru. Riječ je o proizvodnji visokosofisticiranog oružja, s mnogobrojnim tehničkim izumima koji su riječku tvornicu svrstali među vodeće industrije u Monarhiji i izvan nje.

Tvornica torpeda u Rijeci zapošljavala je najbolje radnike, strojare i inženjere, koji su patentirali mnogobrojne izume: pogon s dva suprotno rotirajuća propelera, čime je otklonjena mogućnost rotacije cijelog torpeda po uzdužnoj osi, izrađen je spremnik za komprimirani zrak od 200 Pa, znatno je usavršen žiroskop koji omogućava navođenje torpeda po pravcu. U riječkoj Tvornici torpeda proizvode se i usavršavaju lansirne cijevi za nadvodna i podvodna lansiranja te za lansiranje iz zrakoplova.

Rijekakino je darovalo Muzeju tri do sada najstarije sačuvane električne žarulje s početka 20. stoljeća na području Županije, a gospodin Engel iz Zagreba darovao nam je 11 predmeta brodske opreme.

©2011 MUZEJ GRADA RIJEKE | Izrada web stranice: NEON STUDIO