Zbirke @ Muzej grada Rijeke
Hrvatski | English
Pretraživanje
Zbirka
Autor

Naziv

Vrsta

Godina
- g.
Stil

Materijal
Pretraživanje po ID
ID:

Zbirka tiska

Predmeti iz Zbirke tiskaZbirka tiska sadrži nekoliko tisuća raznolike dokumentarne građe od polovice 19. stoljeća do danas. U zbirci se čuvaju primjerci starih novina, novina nastalih u NOB-u, brošure, plakati, proglasi i leci.

Koprive, humoristično-satirični časopis, izlazio u Zagrebu od 1906. do 1939.; spada u red najpoznatijih časopisa. U njima su svoje karikature objavljivali vrsni karikaturisti: Branimir Petrović, Pjer Križanic, Slavko Vereš, Ivo Tijardović i mnogi drugi. Muzej posjeduje sve primjerke tiskane od 1. lipnja do 6. prosinca 1919. godine. U nekim brojevima objavljeno je desetak karikatura uglednih ilustratora te satiričnih tekstova koji nam jasno oslikavaju vrijeme i stanje duha u Rijeci te godine.

Liburnia, časopis Riječkoga planinarskog društva, izlazio je u Rijeci svaka dva mjeseca od 1902. do 1915., a od 1920. do 1930. u Trstu. Uz članke koji su tretirali planinarsku problematiku, objavljivani su i povijesni tekstovi i recenzije povijesnih publikacija. Muzej posjeduje 21 primjerak Liburnije između 1908. i 1928. godine.

Časopisa L'Illustrazione Italiana, tiskan u Milanu; Muzej posjeduje sedam brojeva iz 1919. godine. Svaki broj ima posebnu rubriku A Fiume liberata u kojoj su objavljene fotografije i tekstovi o ulasku D'Annunzija u Rijeku.

©2011 MUZEJ GRADA RIJEKE | Izrada web stranice: NEON STUDIO